Yukiko Duke

Moderator, kritiker, författare, samtalsledare mm...

Moderator, kritiker, författare, samtalsledare mm...

TV
Yukiko Duke är ofta anlitad för att tala om litteratur, men även som kommentator kring politiska, sociala och ekonomiska händelser som berör Japan och Asien.
Hon har också varit verksam som litteraturkritiker på SVT, SR, DN och programledare på SVT.

Tidigare har hon arbetat som nöjesreporter för Fuji Television. Under tiden hon arbetade med sin magisterexamen i journalistik och sociologi vid University of Tokyo (Todai) arbetade hon också som nyhetsankare vid japanska NHK (BS2) och korrespondent i bl a inbördeskrigets Kambodja för NHK, SVT och SR.
Radio
Under många år har hon arbetat för japanska NHK och rapporterat om händelser i Norden. Men intresset för säkerhetspolitik och konflikthantering har lett till att hon bevakat flera oroshärdar i Asien.

Hon gör också inhopp i Sveriges Radios riks- och lokalkanaler.
I samband med OS i Tokyo 2021 gjorde hon mycket populära kommentarer om japanskt vardagsliv i Radiosportens sändningar.
Två gånger har Yukiko fått äran att vara Sommarpratare i Sveriges Radio: 1994 och 2011.
Tidningar och tidskrifter
Som frilansjournalist gör Yukiko intervjuer och reportage för japanska och svenska tidningar och tidskrifter, bland annat Vi Läser, SvD, japanska Asahi och Mainichi.

Idag möter du henne som kritiker och recensent i bland annat Svenska Dagbladet.
Moderator, samtalsledare och projektledare
Om skrivandet är en ensam och introvert syssla, är dess absoluta motpol moderatorrollen.

Yukiko Duke tycker om att ägna sig åt båda sakerna: lika roligt som det är att fundera på en formulering, lika underbart är det att få en författare, företagsledare eller skådespelare att känna sig lugn i ett samtal inför publik.

Idag arbetar hon mycket som samtalsledare i olika sammanhang och som inhyrd projektledare och producent för olika former av seminarier och evenemang.