Stacks Image 4
Yukiko Duke
Sedan hösten 2015 är jag konstnärlig ledare för Stockholm Literature, den internationella litteraturfestivalen på Moderna Museet.  På denna världsunika festival, som äger rum sista helgen i oktober varje år, möter författare från hela världen utövare av andra konstarter: konstnärer, filmare och regissörer i scensamtal. De talar om ämnen som migration, identitet och språk, men också om kreativa processer och förhållandet mellan konst och politik. På Stockholm Literature kommer röster till tals som sällan hörs i den svenska litterära världen.
Alt image
Stacks Image 35

Två storheter i samtal om skapande och komplicerade mor-barnförhållanden.
Den framstående filosofen och feministen Hélène Cixous från Frankrike i intensiv diskussion med Cullbergbalettens tidigare ledare, den store koreografen Mats Ek.
Se ett klipp från UR
Alt image
Stacks Image 37

Den japanska poeten Hiromi Ito, bosatt i USA, träffade den svenska teaterregissören och författaren Martina Montelius och bjöd generöst på sig själv i ett ohämmat och uppsluppet scensamtal som publiken sent lär glömma.
Se ett klipp från UR
Alt image
Stacks Image 53
Ngugi wa Thiongo från Kenya möttes av jubel när han i ett knivskarpt brandtal pratade om litteraturen som politisk kraft. Själv är han just nu involverad i ett översättningsprojekt som ämnar till att få unga afrikanska författare att skriva på sina egna språk, inte kolonisatörernas.
”Vi måste återerövra våra egna språk. Tänk den dag när vi får en nobelpristagare som skriver på kikuyu eller något av alla de hundratals språk vi har i Afrika!” utbrast Ngugi wa Thiongo till publikens jubel.
Han avslutade sitt anförande med att bjuda upp den unge redaktören Moses Kilolo på scen. Kilolo leder Jalada, en kulturorganisation med en litterär nättidskrift som publicerar ung afrikansk litteratur och vill se mer skrivet på stamspråk.

Se ett klipp från UR
Alt image
Stacks Image 93
Jamaica Kincaid berättade med charm och bitsk humor om vad kolonialismen har gjort med hennes hemö, Antigua, i Karibien. Med väl valda exempel skildrade hon hur kolonialismen bitit sig fast i öns invånare och präglar människors liv än idag, när det brittiska kolonialstyret över Antigua sedan länge är över.
I det varma och levande samtalet med de svenska författarna Kristina Sandberg och Mats Kempe beskrev Jamaica Kincaid också skrivandet som lust och plåga – men även vikten av att vårda sin trädgård.
Trädgårdsentusiasten Kincaid berättade att hennes store idol är en svensk – Carl von Linné.

Se ett klipp från UR
Stockholm Literature lyfter fram den översatta litteraturen – och översättningen som konstform – i en tid då allt mindre litteratur från allt färre länder översätts.
Stacks Image 66
Under mina år som konstnärlig ledare har festivalen gästats av författare som:
Duong Thu Huong (bilden), Chimamanda Ngozi Adichie, Svetlana Aleksijevitj, Teju Cole, Marie NDiaye, Lev Rubinstein, Jesús Carrasco, Colm Tóibín,  Andrei Codrescu, Hassan Blasim, Olga Tokarczuk, Ljudmila Ulitskaja, Katja Petrowskaja, Binyavanga Wainaina, Edmund White, Enrico Vila-Matas, Josefin Klougart, Michail Sjisjkin, Sofi Oksanen, Carol Ann Duffy, Ngũgĩ wa Thiong'o, Samanta Schweblin, Saša Stanišić, Dorit Rabinyan, Almudena Grandes, Don DeLillo, Jamaica Kincaid, Hiromi Itō, Monika Fagerholm, Sjón och Hélène Cixous.
Missa inte Stockholm Literature 2017!
Spännande, intressanta och tankeväckande författare och konstnärer är på väg.
Följ oss på Stockholm Literatures egen website.