Banner 2 Media
Yukiko Duke
TV
Jag är ofta anlitad för att tala om litteratur, men även som kommentator kring politiska, sociala och ekonomiska händelser som berör Japan och Asien.
Jag har också varit verksam som litteraturkritiker på SVT, SR och DN.

Tidigare har jag arbetat som nöjesreporter för Fuji Television, samt som nyhetsankare vid japanska NHK (BS2) och korrespondent i bl a inbördeskrigets Kambodja. Samtidigt arbetade jag som stringer för SVT:s Aktuellt. Under Fukushimakatastrofen satt jag i SVT:s direktsändningar, följde vad som rapporterades i japanska nyhetsmedier i realtid och kommenterade det. Detta sätt att arbeta - att i direktsändning rapportera vad andra nyhetskanaler och sociala medier uppger - har idag blivit norm.
Radio
Som radioreporter tar du dig fram överallt: du behöver bara en liten bandspelare för att kunna jobba och väcker inte samma uppståndelse som ett tv-team. Det har jag tacksamt märkt i Asien, där mitt intresse för säkerhetspolitik och konflikthantering har lett till att jag har bevakat flera oroshärdar i området. Jag har ett fast radioengagemang för NHK, där jag rapporterar om händelser i Norden. Jag gör också inhopp i Sveriges Radios riks- och lokalkanaler. Två gånger har jag fått äran att vara Sommarpratare i Sveriges Radio: 1994 och 2011. Det hör till de allra, allra roligaste jag gjort i radiomediet.
Tidningar och tidskrifter
Jag är verksam som frilansjournalist och gör intervjuer och reportage för japanska och svenska tidningar och tidskrifter, bland annat Vi Läser.
Moderator, samtalsledare och projektledare
Skrivandet är en ensam och introvert syssla, dess absoluta motpol är moderatorrollen. Jag tycker om att ägna mig åt båda sakerna: lika roligt som det är att fundera på en formulering, lika underbart kan det vara att få en författare, företagsledare eller skådespelare känna sig lugn i ett samtal inför publik.
Idag arbetar jag mycket som samtalsledare i olika sammanhang och som projektledare för seminarier.